Történetünk

A Goger Optika alapítója Goger Mátyás (1833-1909). A kor egyik legtehetségesebb optikusa, kiválóan felkészült, nagy kézügyességel megáldott, sikeres vállalkozó és alkotó volt.

Az 1890-es Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert - még mint bécsi optikus. A kiállítási tárgyak a család múzeumának máig megőrzött becses kincsei.
Önnyitó, teknősbéka páncélból faragott lorgnonok, zwickerek, monoklik alkották a kollekciót. Érdekesség, hogy pl. lorgnon alapanyagként már megjelent az aluminium is.
Ez könnyű és szépen cizellálható volt, tehát nagyon praktikus és dekoratív. A világkiállítási siker okán Bécs város díszpolgárságot adott a mesternek.

Megözvegyülve, már második feleségével és két kisgyermekükkel - felhagyva a
Mariahilfer Str. 125. alatti vállalkozását - 1893-ban az akkor igen dinamikusan fejlődő Sopronba költözött. Várkerületi üzletében látásjavító eszközökön kívül fizikai mérőeszközöket, fokolókat, de még óriáskerekű bicikliket is árusított. A kor optikusa egyben műszerész is volt.

Halála után leánya, az akkor 18 éves Goger Valéria folytatta az ipart.
A második világháborút követő kommunista államosítást egy "alkukötéssel" sikerült nagynehezen elkerülni, miszerint Goger Valéria lánya a szintén optikus Handler Valéria elvállalta az újonnan induló állami OFOTÉRT üzlet beindítását és vezetését. Cserében megmaradhatott magántulajdonban a családi vállalkozás - mind a mai napig, amikor is már az ötödik generáció tevékenykedik, elmondhatjuk, hogy soha még ilyen fiatalon ...

 
Goger Optika | 9400 Sopron, Várkerület 38. | Tel.: +36 99/340 273 | E-mail: info@gogeroptika.hu
Deutsch | English | Français